2024 Kapıcı Maaşı Ne Kadar?

2024 Kapıcı Maaşı Ne Kadar?

2024 Kapıcı Maaşı Ne Kadar?

2024 Kapıcı Maaşı Ne Kadar? 2024 yılına girilmesiyle beraber pek çok mesleğin maaşının ne olacağı hakkında merak gittikçe artmıştır. Özellikle binalarda çalışan kapıcı maaşı miktarının 2024 yılında ne kadar olacağı konusunda müzakereler henüz devam etmektedir. Pek çok apartmanda farklı görevleri bulunan ve genellikle apartmanın belli başlı işlerinden sorumlu olan kişilerin yaptığı göreve kapıcılık görevi denir. Kapıcı maaşı özellikle bu görevlilerin değişimine ve genişliğine göre farklılık gösterebilir. Maaşlar belirlenirken hem apartmanın bütçesi hem de kişinin yaptığı iş hacmine göre farklı bir miktar belirlenmesi olasıdır.

2024 senesi kapıcı maaşı belirlenirken, özellikle hangi muhitte ve ne tür bir apartman olduğunun bilinmesi önemlidir. Genellikle yüksek katlı ve geniş daireli apartmanlarda daha fazla iş yükü olacağı için kapıcı maaşı yüksek miktarda olabilir. Alt taban asgari ücret olmak üzere apartmanın toplanan aidat bütçesine göre farklı maaşlar ödenmektedir. Bu sayede herkes görevinin yettiği kadar rahat bir maaş ödeme sistemi gerçekleştirebilir. Bunun için toplana aidat miktarları önemli bir etken olmaktadır. Her bir daireden daire başına ödenmesi gereken tutarı aidat denir.

Bu aidatlar apartman giderlerinin karşılanmasının yanı sıra kapıcı maaşı ödemesi için de gerekli bir miktardır. Her daire bu ay dağıtım edildikten sonra toplanan ücret ile kapıcı maaşı ödenir ve gelirli sigorta ödeme işlemleri gerçekleştirilir. Kalan kısım ile apartmanın asansörü veya merdivenleri temizle edilirken, aynı zamanda oluşabilecek bir apartman hasarı da bu bütçeden karşılanır. Öte yandan artan paralar biriktirilerek kapıcı maaşı ödemesi de buradan gerçekleştirilebilir. Belirli bir süre sonunda kapıcı emekliye ayrılmak isterse veya işten çıkarsa tazminat ödemesi de her bir daire başına belirlenen ücret ile karşılanır.

Kapıcı Görevleri Nelerdir?

Apartmanlarda bulunan ve burada görev alan sorumlu kişiler kapıcıdır. Kapıcıların gün içerisinde yapması gereken pek çok görevi bulunur ve her apartmanda kapıcı olmak zorunda değildir. Kapıcı görevleri belirlenirken genel olarak apartmanda ihtiyaç duyulan şeyler göz önünde bulundurulur.  Genel olarak apartmanların içinde kapıcının görevlilerinin en önemlisi çöpleri toplamaktır. Her daire belirli bir saate kadar evinin önüne çöpünü çıkarır.

1

Kapıcı görevleri arasında yer alan bu çöp toplama işlemi için büyük bir kutu gerekir. Bu kutu tekerlekli dir ve çöp kovası olarak geçer. Çöp kovasını her bir dairenin önüne getiren kapıcı, buradaki çöpleri toplayarak tüm apartmanın temizlenmesinden sorumludur. Çöpleri topladıktan sonra tüm yüzeylerin deterjanlı suyla temizlenmesi ile dezenfekte işlemleri tamamlanır. Rutin olarak yer silme süpürme işlemleri hem sabah hem de akşam yapıldığında apartmanlar temiz ve hijyenik yerler haline gelirler. Bunun rutin olarak sağlanması için kapıcıların her gün işleme tekrar etmesi beklenir. Kapıcı görevleri bunlarla da sınırlı değildir.

Genellikle her bir daireden aidatların toplanması banka hesaplarına yapılabileceği gibi kapıcı tarafından da toplanabilir. Yöneticilerin yönergelerine uygun şekilde hareket etmesi beklenen bu görevliler ile dilerseniz elden de aidat ödemesi yapmanız söz konusudur. Bunun dışında apartmanda herhangi bir bölgeye tamir olacağı zaman kapıcılar bu kişilerin başında görevli olarak bekleyebilirler. Bu sayede hem yapılan işlemleri gözlemleyebilir hem de tüm süreçlerden haberdar olurlar.

Genellikle kapıcı görevleri arasında yer alan bu tamir ve bekçilik işlerinin yanı sıra tüm apartmana ilgili yönergelerin asansör camlarına veya kapı girişlerine asılmasından da sorumludurlar. Bu sayede herkes gerekli kararları öncesinden görerek bunu uygun davranma imkanına sahip olurlar. Genellikle kapıcı görevleri, apartmanların ve kişilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Temel olarak yasalarla da koruma altına alınan ve belli başlı işlerin her apartmanda yerine getirilmesi güvence altına alınmıştır. Bunların temelini de yerlere silip süpürülmesi ve çöplerin toplanması yer alır.

Kapıcı Hakları Nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi kapıcılık mesleğinin de kendi içerisinde barındırdığı hakları mevcuttur. Kapıcı hakları belirlenirken diğer çalışanlar da göz önünde bulundurularak sınırlar çizilir. Genel olarak incelendiğinde kapıcı hakları, emeklilik maaşı ve sağlık yardımı gibi sosyal güvenlik haklarının pek çoğunu kapsar. Tıpkı diğer mesleklerde de olduğu gibi hafta sonu tatil hakları da bulunur. Bu hakların 2 veya tek gün kullanmaları apartman yönetiminin aldığı karara göre belirlenebilir.

Bazı apartmanlarda kapıcıların tatil günleri hafta içi dilediği bir gün olacak şekilde de seçilebilir. Yine diğer mesleklerde de olduğu gibi yıllık ücretli izin hakları mevcuttur ve bu kıdem yılına göre artabilir. Tüm bu haklar ile kapıcılar korunma altına alınır. Diğer mesleklerden de bir farkı olmayan bu görev ile emekli olma şansı da bulunur. Bazı apartman görevlilerinin farklı yan hakları da vardır.

Genel olarak incelendiğinde kapıcı hakları arasında fazla çalışma ücreti de bulunur. Eğer bir iş için mesai yapmaları gerekiyorsa mesai saati kadar ek ücret talep edebilirler. Bunun dışarısında işten ayrılma gibi durumlarda kıdem ve ihbar tazminatı alma hakları da doğar. Bu apartman bütçesinden karşılandığı için her daire başına özellikle ev sahiplerinin ödemesi gereken bir tutar ortaya çıkar. İşsizlik sigortasından işsizlik maaşı talep etme hakkı da bulunur. Genellikle kapıcıya verilen bir diğer yan hak ise elektrik, su ve doğalgaz faturalarının tüm apartmanlara eşit olarak bölünerek ödenmesidir. Özellikle kapıcı dairesi bulunan apartmanlarda kapıcıların herhangi bir fatura ödemesine gerek yoktur. Küçük bir daire olan bu kapıcı dairesi sayesinde kişiler rahatlıkla barınıp mesleklerini icra edebilirler.

Nasıl Kapıcı Olunur?

Kapıcı mesleğini icra etmek isteyen kişiler apartmanların yönetimine başvurarak bu pozisyon için uygun bir yerlerin olup olmadığını sorabilirler. Bazı küçük apartmanlarda kapıcı dairesi bulunmadığı için bu tarz bir göreve gelmeleri istemeyebilir. Bu gibi durumlarda genellikle eğer bir kapıcıya ihtiyaç bulunursa, farklı yerde oturan ve sabah akşam çalışabilecek bir kişinin varlığı da yeterli olabilir. Özellikle kapıcı dairesi bulunmayan veya fazla ücret ödenmesini istemeyen apartmanlar, diğer apartmanların kapıcıları belirli süre boyunca çalıştırılabilirler. Genellikle belirli süre boyunca ek hizmet talep edecekleri kapılardan sadece çöp toplama ve yer silme gibi basit işlerin istendiği görülebilir.

Adsiz tasarim

Eğer bir apartmanda uygun yer varsa ve sigortalı olarak bir kapıcının işletmeyi planlıyorlar. Arsa bu tarz yerlere başvurmak akıllıca olur. Hem kalacak yer hem de gerekli sigorta işlemlerinin ardından maaş ödemesi gerçekleştirilecek olan bu kapıcı kişileri için uygun şartlar sağlandığında mesleği icra etmek çok daha kolay bir hale gelir. Alçak yeri olan apartmanlarda kapıcı olmak için genellikle yöneticiye başvuruda bulunmak gerekir.

Yöneticiye başvurulan cv’ler incelendikten sonra bu görev için en uygun olan kişi diğer kat malikleri tarafından oyları toplanarak belirlenebilir. Bu sayede herkesin istediği ve beğendiği bir kişiyi işe almak oldukça mantıklı olur. Tüm işe giriş işlemleri tamamlandıktan sonra artık apartmanın bir kapıcı görevini yerine getirecek kişisi bulunmuş olur. Siz de bu tarz bir meslek yapmayı planlıyorsanız iyice araştırma yaptıktan sonra civarını hızda veya beğendiğiniz muhitlerde ki apartmanlarda böyle bir pozisyon olup olmadığını araştırabilirsiniz. Tüm araştırmaların sonunda kendinize en uygun yeri bularak başvuruda bulunmanız mümkündür.

Menü Görüntüle